Полет с Парапланер!КУРС по ПАРАПЛАНЕРИЗЪМКурс по парапланеризъм може да започнете всеки ден. Летим от понеделник до неделя. Курсовете са индивидуални с цел обръщане на внимание към всеки обучаващ се пилот.
Ако сте решили, че искате да станете парапланерист най-лесният и безопасен начин е да се запишете на курс по парапланеризъм. За да завършите успешно курса по парапланеризъм е необходимо да сте в добра физическа форма и не на последно място силно мотивирани или най-малкото с голямо желание за летене. Обучението по парапланеризъм е индивидуално в малки групи от един до трима ученика. Долуописана учебна програма е примерна и може да се променя в зависимост от нуждите на дадения курсист. Усвояването на знания, умения навици необходими за летене с парапланер е индивидуално.  

По време на курса по парапланеризъм преди всеки полет се извършва подробен предполетен инструктаж,  по време на полета ще бъдете напътствани с радиостснция, след всеки полет се провежда разбор на полета.

                                  Програма на курс по парапланеризъм

Ден 1: Запозанаване с екипировката, принцип на действие на парапланера. Подготовка за полет, наземни упражнения за излитане, контрол на парапланера, завои.  Полети с челен старт по права линия от учебен хълм с височина над терена 5 метра, 5- 10 полета. Упражнение по скатаване (сгъване) на парапланер. Теория по основи на метерология за парапланеристи.

Ден 2. Брифинг на това което сте усвоили предния ден. Учебно-тренировъчни полети с челен старт от учебен хълм с височина от мястото на излитане до мястото на приземяване 60 метра. Във втория ден ще извършите между 5 и 10 полета. Ще изпълнявате завои по време на полет, кацане в определени зони.

Ден 3. Упражнение за излитане на гръбен старт. Учебно тренироъчни полети от хълм с височина 60 метра. Упражняване на завои с пренос на тежестта на тялото. Упражняване на заходи за кацане. Брой полети 5- 10 полета. Теория по метерология, правила за разминаване във въздуха.


                                             
Ден 4. Полети от хълм с височина 200 метра от мястото
на излитане до мястото на кацане. Завои на 360градуса, упражняване на различни видове заходи. Беседа за преценка на растоянията от високо, аварийни ситуации по време на полет.Брой полети  между 2 и 4.

Ден 5. Полети от хълм с височина 200 метра. Упражняване на „уши“ (важна техника за сваляне на височина) Усъвършенстване на наученото дотук: излитане на челен и гръбен старт, завои, завои с пренос тежестта на тялото, заходи за кацане. Брой полети 2-4. Беседа относно склоново реене и термично летене.

Ден 6. Полети от висока планина. Брой полети 1-3. Разбор на изминалите дни, беседа по въздушно право.

 Цената на курса по парапланеризъм е 600 лв. По време на курса екипорвката с която летите е осигурена от нас. След завършване на курса по парапланеризъм може да закупите от нас екипировка за летене или да наемете екипировка. При започване на курс по парапанеризъм е важно да идвате с планинарски обувки (такива които ви обхващат глезена.) Обучението по парапланеризъм е съобразено с вашето свободно време. Това означава, че може да преминете шесдневния курс в три последовтелни съботи и недели или да летите всеки ден. Препоръчително е между посещенията ви да няма пауза по-голяма от десет дни.

Крилата фраза: Разликата от това да ти се лети много и да летиш много е 500 часа нальот годишно.


Кликнете върху отделна снимка за уголемяване или слайдшоу.