Полет с Парапланер!ВЪПРОСИ и ОТГОВОРИ


Какво представлява парапланеризма?

    Парапланеризмът е най-бавния, най-опасния и най-скъпия начин да се стигне от едно място на друго, където нямаш никаква работа.

 

Какъв е смисълът на парапланеризма?

    Да ти е хубаво и да не паднеш.

    Тези два отговора са стари и популярни примери за простата философия на парапланеризма - правиш го, за да ти е гот.

    На тази страница по-надолу ще дадем и други примери за реални и често задавани въпроси и ще им отговорим в адекватен и обобщен вид. Надяваме се отговорите на тези въпроси да допълнят и обогатят представата ви за спорта и да спомогнат за изграждането на положително и здравословно отношение към него.

 

За колко време ще се науча?

    Времетраенето на обучението е обратно-пропорционално на времето и усилията, които влагате в процеса.

    Ако целта ви е да започнете, да придобиете основни умения и да достигнете до ниво да летите грамотно и безопасно за удоволствие, това може да се постигне при редовни занимания за период от 3 до 6 месеца.

    Ако целта ви е да "пробвате", за да знаете че сте го правили и да решите дали да продължите, това може да стане най-лесно чрез полет с двуместен парапланер или дву-дневен курс за начинаещи.

    Ако имате силен интерес към спорта и искате да му се посветите, това означава, че трябва да му отделите по-голямата част от времето си, голямо количество средства и да знаете, че учението ви ще продължи през цялата ви летателна кариера.

 

Може ли да се пребия?

    Може.

    Практиката показва, че парапланеризмът е точно толкова опасен, колкото сами си го направите.

    Това означава, че ако се потрудите, за да достигнете ниво на компетентност и умения, които ви позволяват да преценявате обстановката и да реагирате адекватно в нея, както и ако осъзнавате собствените си ограничения и тези на екипировката, която ползвате, можете да летите щастливо до дълбоки старини.

    От друга страна, ако подхождате безотговорно и самонадеяно, пренебрегвате правилата за безопасност, летите с негодна или неподходяща за вас екипировка, летите в опасни условия (силен вятър, турбуленция, мъгла, буреносни облаци и др.), рано или късно "ще си платите за гяволъка", защото доказано е, че всеки инцидент е резултат от натрупване на грешки в комбинация с лош късмет.

 

Може ли сам?

    Сам може много неща - и хубави и лоши.

    Ако имате предвид да се учите сам(а), това не е препоръчително и може да бъде опасно, макар че няма да сте първият, нито последният, който го е правил.

    Обучението при компетентен инструктор ви осигурява разумна комбинация от правилна методика, висока степен на безопасност и висока ефективност на заниманията.

    Ако имате предвид дали може да летите сам(a) - може - няма кой да ви спре.

    Независимо от това, практиката показва, че дори и опитни пилоти предпочитат да летят в група, или най-малкото да си водят придружител, който може и да не лети, но им "осигурява гърба".

 

Може ли по двама?

    Зависи какво имате предвид.

    Ако имате предвид дали двама души могат да летят с един парапланер - да възможно е.

    Такъв двуместен парапланер се нарича тандем и има по-голяма площ от останалите парапланери, както и много високо ниво на безопасност при полет. При полет с такъв парапланер пилотът и пасажерът за закачени за парапланера един зад друг (пасажера отпред), излитат, летят и приземяват заедно, като пилотът управлява през цялото време, а пасажерът само се вози.

    Ако питате дали можете да си доведете приятел(ка), за да си споделите преживяването, да, моля заповядайте.

    Обучението, което провеждаме е строго индивидуално, което означава, че всеки обучаем практикува на своето ниво на подготовка (независимо начинаещ или напреднал), без да гони нормативи, да покрива тестове или да спазва срокове.

    Обучаемите летят с парапланери, съобразени с техните възможности, тегло, задачи за изпълнение, както и с други фактори.

 

Този парапланер безопасен ли е?

    Този въпрос е аналогичен на въпрос от типа на - "Този пистолет безопасен ли е?". Само по себе си никое летателно средство, както и никое оръжие, не са опасни или безопасни.

    Пистолетът е оръжие, което ако е технически изправно и се използва компетентно и по предназначение, може да ви осигури безопасност. Ako e технически неизправен, използван от неподходящи хора или за лоши цели, пистолетът може да бъде опасен както за околните, така и за този, който борави с него.

    Парапланерът е летателно средство, което ако е технически изправно и се използва компетентно и по предназначение, ще ви осигури висока степен на сигурност във въздуха. Ако парапланерът е технически неизправен, ако с него се борави некомпетентно или се използва за цели, за които не е предназначен, това може да доведе до инциденти, включително и такива с фатален изход.

 

Какво става като спре вятъра?

    Когато спре вятъра настъпва безветрие.

    Този въпрос вероятно се дължи на погрешната представа, че парапланерите летят като хвърчилата - само при силен вятър.

    Парапланерите могат да летят безопасно при условия от пълно безветрие до скорост на вятъра не по-висока от 35 км/ч.

    При безветрие парапланерите губят височина със скорост между 0.9 и 1.5 метра в секунда и това продължава докато кацнат.

    При скорост на вятъра между 20 и 35 км/ч парапланерите могат да летят пред склона на планината в продължение на часове.

    При скорост на вятъра над 35 км/ч парапланерите не могат да летят срещу вятъра и има опасност да ги издухва назад.

    Накратко, безветрието не е опасно за парапланерите. Опасен е прекалено силният вятър, особено в комбинация с турбуленция.

 

Откъде мога да си купя парапланер?

    Често този въпрос се задава от хора, които имат интерес към парапланеризма, но не са преминали курс на обучение, а най-често и въобще не са летели. Понякога този въпрос се формулира и така - "Къде е магазина за парапланери?"

    Магазин за парапланери няма.

    Ако имате желание да летите, препоръчително е преди това да преминете обучение.    Не е добра идея първата ви стъпка в парапланеризма да е покупка на нещо, за което нямате представа как работи а също и не умеете да ползвате.

    Ако имате инструктор, от него ще разберете, че нов парапланер можете да си поръчате при местен дилър, или ако няма такъв, направо от фирмата производител. Трябва да знаете какво точно търсите, да го поръчате и да го предплатите. Срока на доставка е от две до три седмици.

    Производителя не се ангажира с това, дали избора ви е подходящ, а само с качеството на продукта, така, както е описан по каталог.

    Вторият вариант е да си купите парапланер втора употреба, което може да стане с помощта на вашия инструктор, защото той най-добре може да прецени какво е подходящо за вас.

    Можете да решите да си търсите сам парапланер втора употреба, но вероятността да направите неподходяща покупка е голяма. Намерете си някой, който разбира, за да ви насочи, или поне някой, който казва, че разбира, за да има на кого да си го изкарате после.

    Най-доброто, което можете да направите е да завършите курс на обучение, да натрупате знания и опит и когато вече сте сигурни, че искате и можете да се занимавате редовно с летене, да си потърсите подходящ парапланер с помощта на някой, който е добре запознат с екипировката и с пазара.

 

За колко най-евтино мога да си намеря парапланер?

    Намирането на парапланер няма да ви струва нищо, ако си го намерите някъде или ще ви струва парите, които сте навъртели под формата телефонна и интернет сметка по време на търсенето.

    Купуването на екипировката е доста по-сериозна и отговорна задача.

    Ако най-важният фактор за вас при търсенето на екипировката е ниската цена, трябва поне да имате някой компетентен пилот, който да ви посъветва дали това, което купувате е годно или не.

 

Трябва ли да летя с каска?

    За да летите с парапланер, не е нужно да имате каска. Каската не е част от аеродинамиката на крилото или от окачването на пилота за парапланера.

    За да летите безопасно, също не е необходимо да имате каска. От стотиците хиляди пилоти по света, процентът на оцелелите поради това, че са носили каска е минимален.

    Ако осъзнавате или поне сте склонни да приемете на доверие, че летите на силно уязвимо летателно средство, в непривична за човека постоянно променяща се среда, на стотици и хиляди метри над земята, често над опасни терени (скали, дерета, сгради, далекопроводи и др.) и понякога делите въздушното пространство с опасни обекти и субекти - да, трябва да летите с каска.

 

Трябва ли да летя със запасен парашут?

    Парашутът, който повечето пилоти носят монтиран на сбуята си, за да го използват в случай, че парапланера им се смачка или скъса във въздуха е известен като запасен или резервен парашут, макар че най-правилно би било да се нарича спасителен, тъй като е предназначен да спаси пилота, ако парапланера престане да лети и започне да пада.

    Тъй като такива случаи е имало, има и ще продължава да има, спасителният парашут се смята за задължителна част от екипировката, особено когато се лети на големи височини.

    В някои случаи спасителният парашут не е задължителен, като например когато се изпълняват учебно-тренировъчни полети на малки височини, или когато се лети на прости условия със стабилни учебни парапланери и пилотът все още не е преминал обучение за отваряне на спасителен парашут.

    Спасителният парашут трябва да се използва само по предназначение, а именно, когато парапланерът е загубил правилната си форма и пада надолу с голяма скорост, без възможност да се оправи. В такава ситуация парашутът се отваря незабавно.

    Парашутът не бива да се ползва за дейности, различни от основното му предназначение, а именно - "надуване" на силен вятър на земята, постилане, завиване, увиване, ползване като сенник, столче, подпора, за замеряне и др.

    Парашутът не бива да се отваря в полет без нужда, само "за проба". Допуска се отварянето на парашута в нормален полет или на земята, само ако се провежда регламентирано обучение за използване на запасен парашут.

 

Тука защо не построите един лифт?

    Този въпрос се задава най-често от случайно преминаващи туристи или от начинаещи, на които току-що се е наложило да изкатерят учебния баир след първи полет.

    Причините са няколко и са доста очевидни.

    Първо, никой никъде по света не строи лифтове на хълмове с височина под няколко-стотин метра, а повечето учебни полети се провеждат на хълмове с височина под сто метра.

    Второ, строежите на сгради и съоръжения се извършва само на определени за това места със специално разрешение или по поръчка на собственика на земята, а повечето полети се извършват на държавна земя, обявена за национален парк (например Витоша) или на частна земя.

    Трето, до повечето утвърдени и добри места за летене в България вече има лесен достъп с лифт (Витоша, Сопот, Банско и др), по асфалтов път (Витоша, Коняво, Златица, Хр. Даново и др) или по черен път, който не винаги е проходим (Драгоман, Расник, Добростан и др). До повечето учебни хълмове се стига по асфалтов или черен път, но до някои от тях се стига само пеша. "Така си заработвам следващия полет" - казваше един ученик.

    Освен това, официално обявените места за летене в България са вече над 100 и височините им варират между 20 и 2000 метра над терена. На всяко едно от тях може да е уместно да се зададе въпроса за лифта, но не навсякъде е уместно или възможно да се построи такъв.

    Накрая, но също така важно е занимаващите се с парапланеризъм да разбират и приемат спорта такъв, какъвто е, с всичките му предимства и недостатъци и да се радват на възможността да летят в България.

 

Колко се лети?

    Лети се от мястото на излитане до мястото на приземяване и летенето продължава през цялото време докато сте във въздуха.

    Този въпрос най-често цели да получи отговор за продължителността на полета с парапланер, изминатото разстояние, височината, на която се лети или всичките тези неща взети заедно.

    Първите полети на учебния хълм се извършват от височина 50-60 метра над терена, продължават от 40 секунди до 1 минута и прелетяното разстояние по права линия е между 100 и 200 метра.

    Следващите учебно-тренировъчни полети се извършват от все по-големи височини и имат все по-голяма продължителност, в зависимост от конкретната задача на обучаемия.

    Опитните пилоти се издигат на няколко хиляди метра (рекорда за България е 4300 м), прелитат понякога стотици километри (за България - 350 км) и остават във въздуха понякога по 7-8 часа.

    "Колко се лети" зависи от височината, от която излитате; от условията, в които летите; от парапланера, с който летите; както и от уменията на пилота.

    Друго важно измерение "колко се лети" е продължителността на летателната ви кариера.

    Независимо дали летите за удоволствие или за постижения, важно е за вас и за вашите близки дали ще летите доволно и щастливо в продължение на много години или ще "блеснете и угаснете" преди още да сте изживели красотата на парапланеризма.

    Продължителността на летателната кариера зависи от индивидуалната ви предразположеност към летенето (или липсата на такава); целите, които си поставяте и средствата за тяхното постигане; рисковете, които поемате (или избягвате); умението да съчетавате летенето с личния живот и професионалната си кариера; както и от множество случайни фактори.

 

Жени може ли?

    Може.

    Половата дискриминация не е присъща за парапланеризма, както е например при художествената гимнастика.

    За да преминете успешно обучение по парапланеризъм не е необходима голяма сила, бързина, ловкост или издръжливост.

    За предпочитане е да притежавате добра двигателна култура, но далеч по-важни фактори са положителното отношение към спорта, концентрацията и упоритостта. Много жени, които летят с парапланер се справят по-добре от много мъже. Това не означава, че повечето жени, които летят с парапланер се справят по-добре от повечето мъже.

    Общият брой на жените, които се занимават с парапланеризъм е доста по-малък от този на мъжете и това е една от причините към жените да има по-специално (в добрия смисъл) отношение.

    Въпреки това, не бива да очаквате или още по-малко да изисквате от мъжете-парапланеристи да се отнасят към вас като с дами и да проявяват галантност по върховете на дивите чукари. Такива неща рядко се случват и ако ви се случат и продължат да ви се случват, това вероятно е признак, че мъжете около вас не ви приемат насериозно.

 

Колко големи може?

    Може много големи, а може и не чак толкова.

    Ако се интересувате от/до каква възраст е допустимо да се лети с парапланер, актуалната информация е следната.

    Най-младият самостоятелно полетял пилот в България е бил на 8 години; най-старият на 70. С двуместен парапланер-тандем са летели и по-малки деца, както и по-възрастни хора.

    Ако се интересувате от допустимото тегло за полети с парапланер, летелите (и летящите) в България са между 30 и 160 кг. Пилот със "средно тегло" се води индивид с лично тегло 65-85 кг.

    Има значение на какъв ръст отговарят въпросните килограми.

    Високото наднормено тегло не винаги е пречка, но рядко е предимство при летенето с парапланер.

 

Тука откъде се скача?

    С парапланера не се скача, а се излита.

    Скачането в хоризонтална или вертикална посока се характеризира най-често с някаква засилка, след която скачачът рязко губи почва под краката и полита с някаква скорост надолу (при парашутизма), нагоре (при прескок), напред (при дълъг скок) и назад, ако е отскочил, за да се предпази от нещо.

    Това обяснение е необходимо, за да разграничим техниката на излитане с парапланер от скока с парашут, както и да предпазим начинаещите от погрешна представа, която води до грешки, ако се опитвате да излитате с парапланер чрез отскок.

    Излитането с парапланер е подобно на излитането на самолет, с тази разлика, че не се извършва от писта, а от гол планински склон.

    Парапланерът се разпъва по определен начин на земята, ориентиран срещу вятъра, пилотът се засилва срещу вятъра, теглейки парапланера, крилото се напълва с въздух и пилотът продължава да тича надолу по склона, докато крилото набере необходимата скорост и го поеме, след което пилотът полита напред и надолу по полегата треактория.

    Няма скок, само тичане и освен това парапланера е предварително отворен и разпънат, а не се отваря по време на "скока".

    За да можете да излетите с парапланер е необходимо да имате гол, стръмен, по възможност тревист склон, голямо и чисто (без препятствия) пространство пред склона и поляна или нива близо до основата на склона, където можете да се приземите.

    На такива места може да се лети с парапланер.

 

А през зимата летите ли?

    Летим през всички сезони.

    За разлика от много други спортове на открито, парапланеризмът не е сезонен спорт и се практикува почти еднакво успешно през всички годишни времена.

    Най-активното време за летене, особено за онези, които гонят постижения, е през лятото, но през останалите сезони също има много хубави дни. През есента, зимата и пролетта рядко се поставят рекорди, но тези сезони са подходящи за обучение поради по-спокойната атмосфера в резултат на по-слабото слънчево греене.

    Противно на общоприетите схващания за хубаво време, не всяко време, което нормално наричаме "хубаво време" - слънчево и топло, е походящо за летене, както и не всяко "лошо време" - облачно или студено, е неподходящо за летене.

    Има множество други фактори, които определят дали времето "става за летене".

    Най-основните от тях са: сила и посока на вятъра, приближаващи или отминаващи атмосферни фронтове, атмосферно налягане, плътност на атмосферата, разлика на температурите по височина, основен вятър, местни ветрове, локални явления и др.

    Освен това времето, което е подходящо за обучение на начинаещи, се коментира от опитните пилоти, които летят за постижения като - "Не става", а времето, когато тези пилоти се трупат на старта и бързат да излетят е обикновено това, при което инструктора казва на обучаемите - "Прибирайте, прекратяваме".

 

Какво е усещането като летите?

    Усещанията са най-разнообразни и твърде индивидуални, а обясняването на усещанията е дори още по-разнообразно и индивидуално за всеки обяснител.

    Начините за споделяне на усещанията при летене варират от дълбоки философско-емоционални излияния, през разпалени тактико-технически екшън обяснения, та чак до дълбокомислено мълчание допълнено от блажено изражение на лицето, или пълната му противоположност - неорганизирана смесица от екзалтирани нечленоразделни звуци, изразяващи (може би) върховно задоволство.

    Сложно, нали?

    Както каза една моя ученичка след първия си полет когато я попитах как е - "Не ми задавай такива екзистенциални въпроси! Просто трябва да се опита!"