Полет с Парапланер!За спорта


Следващата дата за започване на курс по парапланеризъм е 08 юни.

Игра със земното притегляне

Парапланеризмът е най-простата и достъпна форма на летене в наши дни. Парапланерът е безмоторно управляемо устройство подобно на парашут с което се излита от планински склон и може да се транспортира в средно голяма туристическа раница. Теглото на цялата екипировка на един пилот е около 15 кг. Повечето утвърдени места за летене в България са лесно достъпни с лифт, автомобил и дори с градски транспорт.

С парапланера можете да летите като птица, използвайки възходящите въздушни потоци и можете да се реете във въздуха с часове. С парапланера можете да се издигнете на височина над 4000м и да прелетите големи растояния. Рекорда за най-дълъг престой във въздуха е над 11 часа, а за най-голямо прелетяно разстояние – над 500км. Парапланери са летели от почти всички известни върхове по света, включително и от Еверест.

Парапланеризмът, за разлика от много други спортове сред природата, не е сезонен и се практикува целогодишно, но все пак е до голяма степен зависим от метеорологичните условия. През последните 20 години парапланеризмът бележи изключително бърз прогрес и в момента броят на парапланеристите в България е над 2500 и расте непрекъснато.

Рискове при парапланеризма съществуват, също както и при всички други екстремни спортове. Тези рискове са точно толкова големи, колкото вие като практикуващи решавате да поемете. Парапланеризмът е достъпен за всеки здрав човек който обича природата и иска да опита нещо ново.

Възрастовите граници на хората в България полетели с парапланер са от 8 до 70+ години, а тегловите – от 30 до 160 кг. Физическото състояние на практикуващите не е без значение, но далеч по-важни са концентрацията, координацията и самодисциплината. Българският рекорд за прелетяно разстояние е над 300 км, а най-голямата височина, достигана с парапланер у нас е 4300 м.

Повечето училища и инструктори в България предлагат обучение за начинаещи и напреднали пилоти, продажби на екипировка, консултации, проверка, поддръжка и ремонт на летателната техника, специализирана литература и др. Първите стъпки за начинаещи са под формата на двудневен курс, който включва устройство на парапланера, оценка на метеорологичните условия, техника на излитане, завой и кацане. В края на този курс ще сте запознати с основните техники на полета, ще сте натрупали незабравими преживявания и вероятно ще поискате да продължите.