Курс по ПАРАПЛАНЕРизъм

ЦЕНА: 800ЛВ

Можеш да се запишеш на курс по парапланеризъм още днес! Курсовете са индивидуални. Летим от понеделник до неделя:) 

Парапланеризъм - летене с парапланер!

Ако сте решили, че искате да станете парапланерист най-лесният и безопасен начин е да се запишете на курс по парапланеризъм. 

За да завършите успешно курса по парапланеризъм е необходимо да сте в добра физическа форма и не на последно място силно мотивирани или най-малкото с голямо желание за летене.

Обучението по парапланеризъм е индивидуално в малки групи от един до трима ученика. Долуописана учебна програма е примерна и може да се променя в зависимост от нуждите на дадения курсист. Усвояването на знания, умения навици за летене с парапланер е индивидуално. 

По време на курса по парапланеризъм преди всеки полет се извършва подробен предполетен инструктаж,  по време на полета ще бъдете напътствани с радиостснция, след всеки полет се провежда разбор на полета.

Заниманията се провеждат всеки ден. Обучението по парапланеризъм е съобразено с вашето свободно време. Това означава, че може да преминете шесдневния курс в три последовтелни съботи и недели или да летите всеки ден. Препоръчително е между посещенията ви да няма пауза по-голяма от десет дни.

Цена на курса 800 лв. По време на курса по параланеризъм екипорвката с която летите е осигурена от нас. След завършване на курса по парапланеризъм може да закупите от нас екипировка за летене или да наемете екипировка.  

ЗАБЕЛЕЖКА:

Парапланеризмът е индивидуален спорт и всеки пилот усвоява с разлиен темп необходимите знания,умения и навици. 

Това означава, че може да се наложи да имате допълнителен ден за всеки един от по-долу опсаните етапи в курса по парапланеризъм. Цена на допълнителен ден 100 лв.

ИЗИСКВАНИЯ:

 • Да сте физически и психически здрави.
 • Да имате навършени 16 години.
 • Ненавършилите 18 години да имат писмено разрешение от родителите.
 • Да имате добра координация.
 • Да имате нормална двигателна култура – способности да се справяте с прости гимнастически упражнения и умерени физически натоварвания.
 • Да имате способност да се концентрирате и да изпълнявате прости инструкции и команди.
 • Да имате сериозна мотивация или най-малкото силен интерес към летенето
 • При започване на курс по парапанеризъм е важно да идвате с планинарски обувки (такива които ви обхващат глезена.)

6 дневна програма на обучение

Ден 1

 • Запозанаване с екипировката, принцип на действие на парапланера. Подготовка за полет, наземни упражнения за излитане, контрол на парапланера, завои.  Полети с челен старт по права линия от учебен хълм с височина над терена 5 метра, 5- 10 полета. Упражнение по скатаване (сгъване) на парапланер. Теория по основи на метерология за парапланеристи.

Ден 2

 • Брифинг на това което сте усвоили предния ден. Учебно-тренировъчни полети с челен старт от учебен хълм с височина от мястото на излитане до мястото на приземяване 60 метра. Във втория ден ще извършите между 5 и 10 полета. Ще изпълнявате завои по време на полет, кацане в определени зони.

Ден 3

 • Упражнение за излитане на гръбен старт. Учебно тренироъчни полети от хълм с височина 60 метра. Упражняване на завои с пренос на тежестта на тялото. Упражняване на заходи за кацане. Брой полети 5- 10 полета. Теория по метерология, правила за разминаване във въздуха.

Ден 4

 • Полети от хълм с височина 200 метра от мястото на излитане до мястото на кацане. Завои на 360 градуса, упражняване на различни видове заходи. Беседа за преценка на растоянията от високо, аварийни ситуации по време на полет.Брой полети  между 2 и 4.

Ден 5

 • Полети от хълм с височина 200 метра. Упражняване на „уши“ (важна техника за сваляне на височина) Усъвършенстване на наученото дотук: излитане на челен и гръбен старт, завои, завои с пренос тежестта на тялото, заходи за кацане. Брой полети 2-4. Беседа относно склоново реене и термично летене.

Ден 6

 • Полети от висока планина. Брой полети 1-3. Разбор на изминалите дни, беседа по въздушно право.